Selecteer een pagina

Saffraan vs Alzheimer

 

Vroeg of laat krijgt bijna iedereen te maken met dementie in de naaste omgeving. Want de cijfers liegen niet. Maar liefst één op de vijf mensen krijgt te maken met een vorm van dementie. Bij vrouwen ligt dat cijfer zelfs nog iets hoger: één op de drie. Happy Saffron helpt de symptomen van Alzheimer te bestrijden en de hersenen gezond te houden. Lees meer over de werking van saffraan tegen Alzheimer op deze pagina. 

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De bekendste en meest voorkomende vorm is Alzheimer. Maar ook vasculaire dementie, fronto-temporale dementie en Lewy body dementie worden zeer regelmatig gediagnosticeerd. Al deze vormen hebben één ding gemeen: ze zorgen voor geleidelijke achteruitgang van de geestelijke gezondheid en tasten langzaam maar zeker de hersenen aan.

Symptomen van Alzheimer

Alzheimer is aan verschillende symptomen te herkennen. In de beginfase merkt men al snel dat de patiënt moeite krijgt met alledaagse dingen zoals het volgen van een gesprek, het maken van plannen en het nemen van beslissingen. Vaak blijkt dat er dan al enige tijd sprake is van een geheugenstoornis. Het onthouden van informatie wordt alsmaar lastiger en het wordt moeilijker om taal te begrijpen. Ook kan het karakter veranderen. Stemmingswisselingen en gedragsveranderingen komen veelvuldig voor bij Alzheimer.

Oorzaken van de ziekte

De ziekte van Alzheimer zorgt ervoor dat zenuwcellen in de hersenen langzaam kapot gaan. De oorzaak hiervan vinden we bij de ophoping van eiwitten. De zogenaamde bèta-amyloïde eiwitten vormen langzaam maar zeker plaques in de zenuwcellen. Verder zien we dat bepaalde vezels zich ophopen tot neurofibrillaire tangles. Deze ophopingen van eiwitten en vezels maken de cellen kapot en verstoren de onderlinge communicatie. 

Inzet van saffraanextract tegen alzheimer

Voedingssupplementen met saffraanextract worden tegenwoordig ingezet bij de bestrijding van depressies en de ziekte van Alzheimer. De belangrijkste medicinale bestandsdelen in saffraan zijn de carotenoïden crocetine en crocine (een groep van 6 metabolieten van crocetine), picrocrocine (metaboliet van de carotenoïde zeaxanthine) en safranal (metaboliet van picrocrocine).

De antioxidatieve voedingsstoffen in saffraan kunnen het verouderen van de hersenen afremmen. Saffraan versterkt en stimuleert het geheugen. Studies bevestigen de gunstige effecten van saffraan voor Alzheimer-patiënten. Het is bewezen dat crocin, één van de bestandsdelen in saffraan, de doorbloeding naar de hersenen verbetert. Bovendien werken crocin en crocetin ontstekingen tegen in de hersen- en zenuwcellen. Verder kan saffraan ook therapeutisch ingezet worden bij zenuwschade veroorzaakt door verhoogde bloedsuikerwaarden bij diabetici. Daarnaast verbetert crocin het leervermogen en geheugen bij diabetes.

 

Maar liefst één op vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Bij vrouwen is dat zelfs één op drie.

 

De wetenschap over saffraan tegen Alzheimer

Artsen schrijven vaak antidepressiva aan Alzheimerpatiënten voor. Met name Zoloft (Sertaline) (5). Dit gebeurt ondanks het feit dat de gepubliceerde gegevens erop wijzen dat deze medicijnen niet effectief zijn voor de bestrijding van de ziekte van Alzheimer en vaak zelfs nadelige bijwerkingen kunnen veroorzaken (2).

Wetenschappers waren op zoek naar zekerheid over de werking van saffraan. Om te bepalen of het product alternatieve behandeling zou bieden, zetten ze een dubbelblinde, gerandomiseerde en placebogecontroleerde studie op. Tweemaal daags kregen Alzheimer-patiënten capsules van 15 mg saffraan óf placebo-capsules. Standaard assessment-schalen werden gebruikt om de cognitieve en klinische profielen te bewaken (3). Na zestien weken was duidelijk dat de groep patiënten die de capsules met saffraan kregen significant betere cognitieve functiescores behaalden dan de placebogroep. De auteur van de studie schreef: “Saffraan is bij de ziekte van Alzheimer zowel veilig als effectief in de milde tot matige fase van deze ziekte” (3).

Happy Saffron steunt Stichting Alzheimer Nederland

Er is veel onderzoek nodig naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Dit geeft ons steeds betere inzichten in de oorzaken, preventie, diagnose en behandeling van dementie. Alzheimer Nederland stimuleert en financiert onderzoek op verschillende manieren.

Daarom doneert Happy Saffron €1,-  van elke bestelling aan Stichting Alzheimer Nederland.

 

Literatuur
1. Khazdair MR et al. The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. Avicenna J Phytomed. 2015;5(5):376-391.

2. Noorbala AA et al. Hydro-alcoholic extract of Crocus sativus L. versus fluoxetine in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized pilot trial. J Ethnopharmacol. 2005;97(2):281-4.

3. Kashani L et al. Comparison of saffron versus fluoxetine in treatment of mild to moderate postpartum depression: a double-blind, randomized clinical trial. Pharmacopsychiatry. 2016 Sep 5.

4. Hausenblas HA et al. A systematic review of randomized controlled trials examining the effectiveness of saffron (Crocus sativus L.) on psychological and behavioral outcomes. J Integr Med. 2015;13(4):231-40.

5. Akhondzadeh S et al. Saffron in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a 16-week, randomized and placebo-controlled trial. J Clin Pharm Ther. 2010;35(5):581-8.

6. Hosseinzadeh H et al. Antinociceptive and anti-inflammatory effects of Crocus sativus L. stigma and petal extracts in mice. BMC Pharmacol. 2002;2:7.

7. Zhang Z et al. Role of saffron and its constituents on cancer chemoprevention. Pharm Biol. 2013;51(7):920-4.

8. Piccardi M et al. A longitudinal follow-up study of saffron supplementation in early age-related macular degeneration: sustained benefits to central retinal function. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:429124.

9. Heidary M et al. Effect of saffron on semen parameters of infertile men. Urol J. 2008;5(4):255-9.

10. Razavi BM et al. Saffron: a promising natural medicine in the treatment of metabolic syndrome. J Sci Food Agric. 2016 Nov 12.