Selecteer een pagina

PMS is een veel voorkomend probleem bij vrouwen.

Ongeveer 20 tot 40 procent van de vruchtbare vrouwen lijdt eraan. De meeste vrouwen hebben een paar dagen voor hun menstruatie last van verschillende klachten zoals pijnlijke borsten, hoofd- en rugpijn, vermoeidheid en/of stemmingswisselingen. Wanneer deze klachten zo ernstig worden dat ze je hinderen in je dagelijks leven, dan heb je waarschijnlijk last van het premenstrueel syndroom (PMS).

Waarom Happy Saffron? 

In Happy Saffron zijn belangrijke bestanddelen, waaronder saffraan verwerkt. Saffraan is een specerij die uitstekend helpt tegen prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, voedsel cravings (ik moét chocolade!), pijn en onrust. Happy Saffron is een voedingssupplement in de vorm van vegetarische capsules die precies de juiste hoeveelheid saffraan bevatten, waarmee je PMS-symptomen en -klachten zeer goed kunt onderdrukken. Je neemt de supplementen bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds in met een glas water. Onderzoek, gepubliceerd in Phytomedicine, wijst uit dat alleen de geur van saffraan gedurende 20 minuten al helpt tegen symptomen van PMS. Angst, onrust en een depressief gevoel zijn met saffraan goed te bestrijden en het helpt om het niveau van het stresshormoon cortisol snel te verlagen. Hierdoor ben je in staat om ook tijdens je periode normaal te functioneren.

Waar komen menstruatieklachten in de eerste plaats vandaan?

Iedere maand wordt het baarmoederslijmvlies dikker ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Dit dikkere baarmoederslijmvlies dient om een eventueel embryo te voeden. Als de eicel niet is bevrucht, is die dikke wand niet nodig en wordt deze afgebroken. Hierbij komen hormonen vrij; prostaglandine hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de sterke spieren van je baarmoeder zich gaan samentrekken: je menstruatie. En de voor veel vrouwen bekende buikkrampen.

Hoe voelt menstruatiepijn als je PMS hebt?

Vlak voor de menstruatie of zodra de menstruatie eenmaal begonnen is, kun je last krijgen van menstruatiekrampen. Dit kan variëren van een oncomfortabel gevoel tot het ineenkrimpen van de pijn. Bij PMS gaat het in de meeste gevallen om extreme klachten waarbij geen sprake meer is van ‘gewone buikkramp’, maar van verschrikkelijke, helse pijnen waardoor je écht even moet gaan liggen en je niet meer normaal kunt functioneren.

Mentale klachten bij PMS

Naast fysieke klachten, kan PMS zich op mentaal vlak manifesteren. Veelvoorkomende mentale klachten bij PMS zijn het hebben van extreme stemmingswisselingen of een depressief en mentaal vermoeid gevoel. Dit zijn ontzettend vervelende klachten, waar je een aantal dagen voor én tijdens je menstruatie hinder van kunt ondervinden. Deze PMS-klachten zijn gelukkig ook goed te onderdrukken met Happy Saffron!

Extreme vorm van PMS: PMDD

Premenstrueel Dysfore Stoornis (PMDD) is een ernstige variant van PMS. PMDD komt voor bij zo’n drie tot acht procent van de vruchtbare vrouwen. Happy Saffron is zó krachtig, dat ook vrouwen met PMDD baat hebben bij het gebruik van deze saffraan supplementen.

Wat is de oorzaak van PMS?

Er werd lang gedacht dat PMS en PMDD-klachten voortkwamen uit een verlaagd progesteron in de periode voor de menstruatie. Verschillende onderzoeken laten nu zien dat de oorzaak waarschijnlijk ligt in een verstoorde serotonerge geleiding. Serotonine is een neurotransmitter en wordt ook wel gelukshormoon genoemd. Het wordt afgegeven door serotonerge neuronen in de hersenen die naar verschillende onderdelen lopen, waaronder de prefrontale cortex. Dit gebied in de hersenen speelt een belangrijke rol bij verslaving en agressie. Een verstoring van dit systeem zorgt voor een tekort of disbalans aan serotonine wat kan resulteren in slapeloosheid, depressie of zelfs angst kan veroorzaken. Dit vermoeden wordt bevestigd in het onderzoek waar het positieve therapeutische effect van serotonerge remmers wordt gezien. Deze middelen blijken effectief bij de behandeling van lichamelijke symptomen en psychosociaal functioneren, arbeidsprestaties en kwaliteit van leven bij vrouwen met PMS/ PMDD.

Wat helpt tegen PMS?

Happy Saffron voedingssupplementen

Happy Saffron is een krachtig kruidenextract in de vorm van een voedingssupplement. Je slikt het gedurende de hele maand, waardoor het prostaglandineniveau laag blijft. Ernstige menstruatieklachten zoals hevige buikkramp zijn hierdoor aanzienlijk minder. Ook stemmingswisselingen en vermoeidheid worden onderdrukt. Saffraan, dat een belangrijk bestanddeel is van Happy Saffron, is volgens meerdere onderzoeken zeer effectief gebleken voor het onderdrukken van depressies en stemmingswisselingen. Het gebruik van tweemaal daags 15 mg saffraan gaf bij een zogenaamd placebo-vergelijkingsonderzoek, al een significante verbetering bij één maand gebruik en verbeterde nóg meer bij twee maanden gebruik.

Lichaamsbeweging helpt ook tegen PMS

Wat nog meer helpt tegen PMS, is lichaamsbeweging. Luchtfietsen of andere vormen van work-outs waarbij je je lichaam helemaal strekt, stimuleren de doorbloeding in je onderbuik. Daardoor neemt een zwaar of opgezwollen gevoel snel af. Wandelen of gewoon fietsen zijn ook goede vormen van beweging die de doorbloeding stimuleren en PMS-klachten kunnen verminderen. Een extra stevige sport-BH is wel aan te raden, zodat je minder last krijgt van gevoelige borsten tijdens het bewegen.

Meer onderzoek naar de werking van saffraan tegen PMS In een ander placebo-gecontroleerd onderzoek kregen 50 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar, gedurende 2 maanden 30 mg Saffraan-extract of placebo (2x daags 15 mg). Door middel van dagelijkse symptoomscore rapporten werd inzicht gegeven in de ernst van de zeventien bekende PMS-symptomen, zoals angst, prikkelbaarheid, depressie, slapeloosheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, voedsel-craving, pijn, enz. Het gebruik van 30 mg Saffraan per dag gaf al een significante verbetering na een maand gebruik en verbeterde nog verder bij twee maanden gebruik, in vergelijking met placebo. Dit suggereert dat saffraan-extract effectief kan zijn bij het verlagen van PMS/PMDD-klachten. Het duurde drie á vier cycli om resultaten te zien.

Referentie Agha-Hosseini M et al. Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG. 2008;115(4):515-9